17. Vihkiryijy - marttojen lahja kotiseurakunnalle

Savitaipaleen Marttayhdistys vietti vuonna 1972 toimintansa 50-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden kunniaksi ja kiitokseksi kotiseurakunnalle yhdistys lahjoitti juhlapäivänään 3.12. vihkiryijyn Savitaipaleen kirkkoon.

"Ryijy kuvaa puuta, jonka oksilla on kauniita hedelmiä. Alemmilla oksilla on vain vihreyttä siksi, ettei elämä aina puhkea kukkaan, mutta kuitenkin on olemassa vihreyttä, josta voi saada uuden alun ja ravinnon elämän korjaamiseksi." Tähän tapaan esitteli tekstiilitaiteilija Laura Korpikaivo-Tamminen suunnittelemaansa ryijyä juhlapäivän aloittaneessa ryijyn luovutustilaisuudessa kirkon alttarin edessä.

(Kuva: Kaija Lankia)

Edellisvuoden aikana virinnyt ajatus ryijyn hankkimisesta oli saanut yksimielisen hyväksynnän tammikuun vuosikokouksessa. Maaliskuussa pidetyn pitoemäntäkurssin päätöspäivällisten tuotto muodosti pesämunan avatulle ryijytilille, jonka kartuttamiseen toivottiin pitäjän marttakerhojen osallistuvan markalla jäsentä kohti.

Ryijyn suunnittelijaksi oli maaliskuun alussa pyydetty Korpikaivo-Tammista ja toukokuun alussa marttayhdistyksen johtokunta valitsi taiteilijan lähettämistä luonnoksista toteutettavaksi ”Hedelmistään puu tunnetaan” -nimisen. Itsekin marttojen toimintaan osallistuva taiteilija lupasi suunnittelutyön lahjaksi.

Ryijy haluttiin kudottaa Savitaipaleella ja kutojasta tehtiin tiedusteluja pitkin kevättä. Vielä elokuun 21. päivänäkään kokoontunut marttayhdistyksen lisätty johtokunta ei voinut tehdä lopullista päätöstä asiasta. Ilmeisesti ryijyn suuri koko (165cm x 310cm, nukan pituus 4cm) ja arvokas sijoituspaikka panivat kutojat epäröimään. Viimein Vilma Kirjavainen Lampohjasta otti työn suorittaakseen. Ehdoksi kutoja asetti kuitenkin sen, että kun 10-20 cm on kudottu, suunnittelija käy tarkastamassa jäljen. Laura Korpikaivo-Tamminen vierailikin syyskuulla Kirjavaisella ja totesi työn sujuvan erinomaisesti. Vierasta miellyttivät myös kutojan käyttämät, Hetti Hyytiäiseltä aikoinaan ostetut, tukevat kangaspuut.

Ryijy, joka kokonsa ja painonsa vuoksi täytyi tukea vuorikankaalla, valmistui ajoissa. Sadat vihkiparit ovat sillä seisoen antaneet aviolupauksensa. Muulloin kirkkoon tuleva voi nähdä ryijyn seinälle ripustettuna kirkon etuosassa ja mietiskellä siihen sisältyvää sanomaa.