11. Vihkiraamatun salasana

Vihreä antependium on esillä Savitaipaleen seurakunnan  vihkiraamatun alttarikuvassa.
(Kuva: Markku Paakkinen)

Suomen kirkossa 1960- ja 1970- luvulla tapahtunut liturgisten värien käytön elpyminen heijastui myös Savitaipaleen kirkossa. Helmikuussa 1975 näet Savitaipaleen seurakunnan kirkkoneuvosto totesi kirkossa olevan vain violetin, katumuksen ajan alttarivaatteen ja päätti neuvotella tekstiilitaiteilija Laura Korpikaivo-Tammisen kanssa uuden alttarivaatteen suunnittelusta.

Suunnitelma eteni ja kynttilänpäivänä 1976 uusi, vihreä antependium otettiin käyttöön. Vihreä, kasvun ja elämänvoiman väri on liturgisessa käytössä 2.sunnuntaista loppiaisesta laskiaistiistaihin sekä kesällä, helluntain jälkeisenä aikana..

Alttarivaatteen keskiosassa ovat vanhan Raamatun kirjainasuun muotoillut kirjaimet IHS. Uuden Testamentin alkukielen, kreikan kirjaimistossa ne ovat Jeesus-nimen kolme ensimmäistä kirjainta. Kun latina kirkon kielenä sivutti kreikan, alettiin kirjainsarjan merkitys tulkita sanoiksi Jeesus Ihmisten Pelastaja. Jälkimmäiseen merkitykseen liittyen antoi taiteilija Korpikaivo-Tamminen työlleen nimen Jeesus Kristus Ihmisten Pelastaja. Tämän kirjoittaneelle hän kertoi halunneensa alttarivaatteen kutomisessa käytettyjen vihreän värin lukuisilla vivahteilla ja vihreän lomaan kudotuilla kultalangoilla kertoa, miten Jumalan armo Kristuksessa tunkeutuu elämän kaikille alueille.

Varat antependiumiin ja saarnatuolin vihreään kirjaliinaan saatiin amerikannorjalaisen Oscar Carlsonin lahjoituksesta, kuten aiemmin hankittuihin 4 kynttilänjalkaan ja kirkon kastemaljaankin. Yli 90-vuotias lahjoittaja halusi lahjallaan muistaa edesmenneen vaimonsa Anna Marttilan synnyinseudun pyhättöä. Näin alttarivaate, joka on myös Savitaipaleen seurakunnan vihkiraamattujen alttarikuvassa, kertoo samalla tarinaa kaukana synnyinseuduistaan eläneestä pariskunnasta ja yli kuoleman rajan ulottuvasta rakkaudesta.