AVIOLIITTOON VIHKIMINEN

Vihkimiseen liittyvää tietoa

Kristillinen avioliittoon vihkiminen tapahtuu kirkossa, kodissa tai muualla sen mukaan kuin vihittävät haluavat. Kirkollisen vihkimisen perusedellytyksenä on että sekä morsian että sulhanen ovat rippikoulun käyneitä evankelis-luterilaisen seurakunnan jäseniä. Jos vain toinen kihlakumppani kuuluu ev.lut. kirkkoon, on toisen kuuluttava johonkin muuhun Suomessa tai ulkomailla toimivaan kristilliseen uskontokuntaan.

Vihkimistä edeltää avioliiton esteiden tutkinta, joka Savitaipaleen seurakunnassa tehdään kirkkoherranvirastossa (puh. 040 524 5400). Esteiden tutkinta pitää tehdä vähintään viikkoa ennen vihkimistä ja todistus on voimassa on 4 kuukautta.

Julkinen kuuluttaminen kirkossa ja lehdessä on vapaaehtoista. Esteiden tutkinnan yhteydessä voi asiasta sopia. Kuulutukset voidaan lukea esim. samana sunnuntaina useammassa seurakunnassa. Esteet tutkinut seurakunta ilmoittaa asiakkaan toiveet muihin seurakuntiin.

Vihkiraamattu annetaan morsiamen seurakunnasta.

Savitaipaleen seurakunnan käytäntöjä

Kuulutus voidaan julkaista Länsi-Saimaa- ja Etelä-Saimaa-lehtien kirkollisissa ilmoituksissa, jos jompikumpi vihittävistä on Savitaipaleen seurakunnan jäsen.

Savitaipaleen seurakunta antaa vihkiparin luvalla vihkimistiedon paikalliseen Länsi-Saimaan Sanomiin, vihkimisen jälkeisen tiistain lehteen.

Ulkopaikkakuntalaisilta peritään kirkon kulukorvausta.

Kirkkoneuvoston päätöksen mukaan kirkon pääoven edustan ja sankarihautausmaan siisteyteen liittyen kirkonmäellä ei saa vihkimisten yhteydessä heitellä riisiä tai muuta sellaista lakaistavaa tuotetta. Saippuakuplat yms. sopii.

Vihkineuvottelut ja -harjoitukset

Ennen vihkimistä sovitaan hyvissä ajoin vihkineuvottelusta ja -harjoituksesta vihkivän papin kanssa. Vihkineuvottelussa keskustellaan kirkolliseen vihkimiseen ja avioliiton hoitamiseen liittyvistä kysymyksistä. Vihkiharjoituksessa harjoitellaan toimitusta käytännössä. Usein vihkineuvottelu ja -harjoitus yhdistetään samaan tapaamiseen, mutta ne voidaan pitää myös erikseen.

Avioliittoon vihkimisen kaava

1. Johdantomusiikki (soitinmusiikkia ja/tai virsi)
2. Alkusiunaus
3. Johdantosanat
4. Psalmi
5. Rukous
6. Raamatunluku
7. Puhe
8. Kysymykset
9. Sormusrukous
10. Sormuslupaukset (halutessa voidaan jättää pois)
11. Avioliiton vahvistaminen ja aviopuolisoiden siunaaminen
12. Virsi
13. Yhteinen esirukous

Vihkimusiikista

Kanttorin kanssa sovitaan vihkimusiikista. Mahdollisuuksien mukaan kanttori osallistuu vihkiharjoitukseen tai sitten vihkiparilla on erillinen neuvottelu musiikista.

Vihkitilaisuudessa musiikilla on merkittävä sija. Vihkitoimitus alkaa ja päättyy häämusiikilla. Vihkitoimitukseen kuuluu yksi tai useampi virsi. Häävirreksi voidaan valita jokin vihittäville läheinen, vuodenaikaan liittyvä tai muuten sisältönsä puolesta vihkitilaisuuteen sopiva virsi.

Musiikkia valitessa on hyvä muistaa, että kirkollinen avioliittoon vihkiminen on aina luonteeltaan jumalanpalvelus. Musiikkivalinnoissa on syytä pitäytyä hengellisessä musiikissa. Juhlapäivänne myöhemmässä vaiheessa tarjoutuu mahdollisuus myös muunlaisen musiikin, esim. serenadien ja romanttisten rakkauslaulujen esittämiseen.
Kaikesta vihkitilaisuudessa esitettävästä musiikista sovitaan kanttorin kanssa.

Esimerkkejä häämusiikista

Häämusiikkiin voi tutustua netissä esim. www.haamusiikki.info-sivulla

Lue lisää avioliitosta