5. Valoa alttarilta

Kun Savitaipaleen nykyisen kirkon rakennustoimikunnassa keskusteltiin kirkon valaistuksesta, päädyttiin sähkövaloon. Liekö myönteiseen päätökseen vaikuttanut Imatran seudulla vierailleen pitäjäläisen kertomus hänen siellä näkemästään, upeasti valaistusta rakennuksesta, joka lähemmäksi mennessä osoittautui navetaksi. Henkilö totesi sen olleen paremmin valaistu, kuin Savitaipaleen (ilmeisesti 1918 rakennettu väliaikainen) kirkko.
Kirkko sai siis sähkölamput Raahessa valmistettuihin kattokruunuihin.

Samoin alttaritaulun kehystä ja urkuparven reunaa valaisivat lamput. Myös alttarin seitsenhaaraisessa kynttilänjalassa paloivat sähkövalot, kuten 'lukkarin lehterin' kahdessa kolmihaarakynttelikössäkin. Kovin valoisalta ei kirkko kuitenkaan tämän päivän seurakuntalaisesta olisi näyttänyt. Lieneekö yksittäisten sähkölamppujen wattimäärä ylittänyt kahtakymmentä viittä.

Kirkon korjausten yhteydessä valaistusta tehostettiin muun muassa parvien alle ja alttarin yläpuolelle asennetuin lisävaloin. Kun kirkon kuoriosan tumma alaosa maalattiin vaaleaksi ja alttarirakennelman kultakoristepylväiden väri niin ikään vaihtui mustasta valkoiseksi 1960-luvulla, lisääntyi valoisuus. Alttarin sähkökynttilöistä raatsittiin nyt luopua ja elävät kynttilänliekit toivotettiin tervetulleiksi alttarille.

Rouva Toini Lund sekä Fagerströmin suku lahjoittivat seurakunnalle hopeisia kynttilänjalkoja kirkossa käytettäväksi. Myös yhdysvaltalainen Oscar Carlson halusi kaunistaa savitaipalelaissyntyisen vaimonsa kotikirkkoa ja hänen rahalahjoituksestaan osa käytettiin kahden kynttilänjalkaparin ostoon vuonna 1973.

Kirkollisten juhlapyhien, kuten joulun, pääsiäisen ja helluntain aikaan voimme Savitaipaleen kirkon alttarilla nähdä kaksi kaunista, kolmihaaraista hopeakynttelikköä. Kotisalon sisarusparvi, jonka isä, Joonas Kotisalo, oli toiminut yli 30 vuotta kirkon kellonsoittajana, lahjoitti nämä kyntteliköt kesäkuussa 1975. Lahjoituskirjassa he toteavat mm. seuraavaa: "Edesmenneiden vanhempiemme Joonas ja Kristiina Kotisalon kuin myös veljiemme Einon, Väinön ja Aarnen muistoa kunnioittaen isämme 100-vuotispäivänä pyydämme saada näin muistaa kotikirkkoamme. Julistakoot nämä omalla tavallaan, elävillä liekeillään Jumalan ihmeellistä rakkautta ja suurta armoa päivästä päivään ja ajasta aikaan."

kuva: Kaija Lankia