10. Risti - elämän puu

Savitaipaleen kirkko sai 1960-luvun alkupuolella arkkitehti Larkkaan sisustussuunnitelman mukaisen, aiempaa vaaleamman sävyn. Tällöin tuli ajankohtaiseksi myös kirkon alttaria lähes neljä vuosikymmentä verhonneen alttarivaatteen eli antependiumin uusiminen. Josef Stenbäckin suunnittelema ja Katri Mäkipään ompelema, vuosien saatossa väreiltään haalistunut alttarivaate vaihtui Suomen Käsityön Ystävien pitkäaikaisimman (1917-1964) tekstiilisuunnittelijan Toini Nyströmin violettiin alttarivaatteeseen Elämän puu.

Nykyisin Elämän puu antependium on esillä 2.-4. adventtina ja paastonajan jumalanpalveluksissa. Vaatteen keskiosaa hallitsee suurikokoinen, vaalea risti, jonka poikkipuusta nousevat kukkaset. Vaate kertoo pelkistetyllä tavallaan kristillisen toivon perustasta. Silloinkin, kun kirkkoon kokoonnutaan hautaan siunaamiseen se muistuttaa, ettei risti ole kuoleman merkki vaan puu, jolla Vapahtaja sovitti meidät ja osti vapaaksi synnistä ja kuolemasta. Antependiumin molempiin päihin on kudottu herkkä raitakuvio. Hiukan häiritsevää on se, että raidat ovat vuosien mittaan, kankaan venyessä kääntyneet vinoon.

Yhdessä antependiumin kanssa hankittiin myös saarnatuolin kirjalaudan violetti kirjaliina. Siihen kuvattu palmunoksa on voiton, ikuisen elämän ja taivaaseen päässeiden vertauskuva (Ilm.7:9), kuten Pentti Lempiäinen kirjassaan Kuvien kieli selvittää. Samaan aiheeseen liittyy myös kirjaliinan kruunukuvio - elämän kruunu.