2. Oikealla asialla

'Herran pelko on viisauden alku.'  Kyseisen Raamatun lauseen kirkon pääoven yläpuolelle valitsi nykyisen kirkon valmistumisen aikaan ylimääräisenä pappina Savitaipaleella palvellut Elias Lamminpää yhdessä Katri-puolisonsa kanssa. Jumalanpalvelukseen tuleva saa sen myötä jo kirkon rappuja noustessaan vakuutuksen siitä, että suunta on oikea. Joskus leikkipuheissa Herra-sanan iso alkukirjain on vaihdettu pieneksi ja tahdottu nähdä lauseen tähdentävän vähäväkisten nöyrtymistä isokenkäisten edessä. Tajuamme kuitenkin, että siitä tässä ei ole kirkkomatkalla kysymys, vaan kunnian antamisesta Luojallemme.

Kaikkia eivät Raamatun lauseet rakennusten seinissä ole miellyttäneet. Kerrotaan piispa Osmo Alajan vuoden 1964 piispantarkastuksessa kehottaneen savitaipalelaisia poistamaan kyseisen lauseen. Taavetti Vasara Laakolta oli tällöin pyytänyt puheenvuoroa ja kysynyt, olisiko siitä jotain haittaa, jos lause saisi edelleenkin säilyä paikoillaan. Ilmeisesti haittapuolia ei löytynyt, koska lausetta ei poistettu. - Kun kirkkoa kesällä 1995 kunnostettiin ulkoapäin, kiinnitettiin lause silloinkin seinän rappauksen jälkeen huolellisesti uudelleen omalle paikalleen.

Mainittu lause löytyy Raamatusta kahdestakin paikasta. Psalmin 111 viimeinen jae kuuluu kokonaisuudessaan: 'Herran pelko on viisauden alku, viisas se, joka hänen tahtonsa täyttää.
Kaikukoon Herran ylistys ajasta aikaan.' Sananlaskujen kirjan 9. luvun 10 jae taas kuuluu: 'Herran pelko on viisauden alku, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta.'

Kirjassaan 'Pyhä kirja puhuu' piispa Aarre Lauha selittää kyseistä Sananlaskujen kohtaa. Hän kirjoittaa siinä olevan kyse viisaudesta, 'joka kutsuu ihmisiä tyhmyyden vallasta rikkaisiin pitoihinsa. Pidot tapahtuvat avarassa vierashallissa, jossa on kyllin kaikkea hyvää tarjolla puutteenalaiselle ihmiselle'. - Tätä lukiessa voi tuntea olevansa Savitaipaleen kirkon ovella, joka avoimena kutsuu tulijaa viettämään seurakunnan keskellä jumalanpalvelusta, Jumalan perheväen juhlaa.