SEURAKUNTAVAALIT 2018

Friday, July 13, 2018
Seurakuntavaalit 2018

Mitä seurakunta sinulle merkitsee ja mihin suuntaan sinä haluaisit omaa seurakuntaasi ohjata?

Vuoden 2018 seurakuntavaaleissa Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnan jäsenet valitsevat yhdessä tulevan Taipaleen seurakunnan kirkkovaltuuston.

Seurakuntavaalien tärkeät päivämäärät:

Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018.

Vaalien ennakkoäänestys järjestetään 6.-10.11.2018 eli ennakkoäänestyspäivät ovat tuolloin tiistaista lauantaihin.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11.2018.

Asettumalla ehdokkaaksi ja äänestämällä vaaleissa, voit vaikuttaa.

Kuka voi äänestää seurakuntavaaleissa?

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus. Äänestää voivat viimeistään vaalipäivänä (18.11.2018) 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

Kun ehdokkuus kiinnostaa, toimi näin:

Liity seurakuntasi ehdokaslistalle
- Kysy seurakuntasi ehdokaslistoista ja yhteyshenkilöistä kirkkoherranvirastosta tai nykyisiltä luottamushenkilöiltä ja etsi itsellesi sopiva lista. Listoja perustavat valitsijayhdistykset, joiden taustalla voi olla herätysliike tai poliittinen puolue, usein myös jokin teema tai ajatusmaailma. Näitä voivat olla esimerkiksi kirkon uudistaminen, tasa-arvon edistäminen tai nuorten aseman vahvistaminen kirkossa. Selvitä valitsijayhdistyksen teemat ja tavoitteet ja varmista, että voit olla niiden takana.

Perusta oma valitsijayhdistys
- Voit etsiä samanhenkisiä ihmisiä vaikkapa seurakuntasi valitsijayhdistysten esittelysivulla seurakuntavaalit.fi sivustolla. Kirjoita hakukenttään Savitaipaleen seurakunta ja tutustu olemassa oleviin valitsiyhdistyksiin tai aloita keskustelu sivun alaosassa. Kannattaa aloittaa keskustelu paikallisista aiheista, jotka sinua kiinnostavat. Ohjeet valitsijayhdistyksen perustamiseen.

Täältä löydät testin Sinustako seurakuntavaaliehdokas?

Seurakunnan päätöksenteko

Seurakunnan ylin päättävä elin on kirkkovaltuusto, jonka seurakuntalaiset valitsevat seurakuntavaaleissa neljän vuoden välein. Kirkkovaltuusto johtaa seurakunnan toimintaa.

Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoneuvoston, joka vastaa käytännön johtamisesta ja valmistelee asiat kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Lisätietoja aiheesta: www.seurakuntavaalit