14. Messukasukka joka pyhälle

Uusien kasukoiden käyttöönottojuhlaa vietettiin päiväjumalanpalveluksen alussa 7.3.1982. Kuvassa kappalainen Heimo Lipiäinen ja kirkkoherra Paavo Hillo yllään uudet kasukat, kukitettuina Luumäen käsiteollisuusneuvonta-aseman hoitaja Helmi Lähteenmäki, kutoja Elli Hirvikallio ja tekstiilitaiteilija Laura Korpikaivo-Tamminen. Kukittajina paikalla seurakuntamestari Kari Kontunen ja jumalanpalvelus- ja musiikkijohtokunnan varapj Anneli Tiainen.

Laajennetun piispainkokouksen hyväksymässä päiväjumalanpalveluksen oppaassa suositeltiin liturgina toimivan papin asuksi messukasukkaa silloin, kun ehtoollista vietetään. Savitaipaleen kirkosta puuttuneiden valkoisen ja vihreän messukasukan suunnittelu annettiin vuonna 1981 vastaavan väriset alttarivaatteet kirkkoon suunnitelleelle Laura Korpikaivo-Tammiselle.

Kirkkoneuvoston hyväksyttyä luonnokset antoi suunnittelija kasukoiden kutomisen Elli Hirvikalliolle, joka suoritti sen Luumäen käsiteollisuusneuvonta-asemalla. Syksyllä 1981 vietetyn marttojen kirkkopyhän yhteydessä luovuttivat Savitaipaleen martat seurakunnalle 1500 mk:n rahasumman, jolla osa kasukoiden valmistuksesta rahoitettiin.

Valkoinen kasukka tehtiin täkänäkudoksena, tulihan sen käyttö liittymään vastaavalla tavalla valmistetun Avoimet portit antependiumin yhteyteen. Kasukan ristien kuvioinnissa kertautuu kirkon keskiosan kattokruunun koristeaihe. Oman lisänsä tuovat kuvioiden lomaan kiinitetyt lasihelmet. Kun kasukka Armo ja elämämä saatiin jouluksi Savitaipaleelle, yllättyivät sen tilaajat havaitessaan taiteilijan valinneen kasukan kääntöpuolen väriksi antependiumissa olevan punaisen sijasta violetin.

Vihreä kasukka, Meidän puolestamme, valmistui vuoden 1982 alkupuolella. Niin voitiin kasukoiden käyttöönottojuhlaa viettää jumalanpalveluksen yhteydessä 7. maaliskuuta. Puheenvuorossani tuolloin totesin miten ”me seurakuntamme jumalanpalvelus- ja musiikkijohtokunnassa asiaa valmistelleet iloitsemme siitä, että nämä uudet kirkkotekstiilit voivat silmiemme välityksellä vahvistaa sen sanoman, mitä kunakin kirkkovuoden ajankohtana saamme korvillamme kuulla kotikirkossamme’. Samassa yhteydessä Laura Korpikaivo-Tamminen lahjoitti seurakunnalle suunnittelemansa vihreän kalkkiliinan ja kaksi vihreää stolaa.