6. Kuva kilvoituksesta

Savitaipaleen kirkon parvi-ikkunoiden lasimaalaukset, jotka oikeusneuvos Johan Valdemar Fagersröm lapsineen lahjoitti seurakunnan 300-vuotisjuhlavuonna 1939, saatiin asennetuksi paikalleen juuri ennen talvisodan syttymistä. Moni näki ne ensi kerran sankarihautajaisissa. Katsojalle nämä suomalais-kansallisen reunaornamentin kehystämät, pyöreät taideteokset kertovat siitä, missä on ihmisen turva sisäisten ja ulkoisten myrskyjen aikanakin.

Kilvoitus on taiteilija Ola Forsell:in antama nimi hänen etelän puoleisen ikkunan maalaukselleen. Aihetta luonnehtii teoksen sininen väri. Tapahtumapaikkana on maailma, jonka piirin rajaavat eläinradan tähtikuviot. Punainen ja vihreä tarkoittavat henkeä ja ainetta. Alfa ja omega, kreikankielen aakkosten ensimmäinen ja viimeinen kirjain rajaavat aikaa alusta loppuun. Kristus, jonka tunnusmerkkinä on maalauksen keskiosassa oleva orjantappurakruunu, on läsnä evankeliumin sanassa. Siitä muistuttavat taulun evankelistat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes tunnushahmoineen. Lohikäärme ja tulenliekit kertovat 'vanhasta vainoojasta', jonka asuinpaikka sodan vuosina usein sijoitettiin jonnekin kaakon kulmalle, mutta joka löytyykin juonineen vielä lähempää, nimittäin katsojan sisimmästä juoniaan punomasta. 'Ota ristisi ja seuraa minua', kehottaa Jeesus kuvan yläreunan tekstissä.

Vuoden 1948 Kristinoppi, jonka laatiminen alkoi jo jatkosodan aikana, kertoo sanoin taiteilijan lasimaalauksessaan ilmaisemaa. Voimme lukea kilvoituksesta seuraavaa: '' Kristityn elämässä on Jumalan rauhaa ja iloa, mutta myös uskon heikkoutta, kiusauksia ja ahdistuksia. Jumala kuljettaa omiaan ristin kaitaa tietä. Kärsimyksillä hän tahtoo koetella heidän uskoaan, pitää heitä nöyryydessä ja vetää heitä yhä läheisempään yhteyteen kanssaan''

Kuva: Johanna Vasara