3. Kristus - esirukoilijamme

Pääovesta Savitaipaleen kirkkoon astuvan katse kiinnittyy alttaritauluun. Outo ja muukalainenkin kokee sen tuttuna. Felix Frangin maalaama taulu on kopio saksalaisen Hoffmanin maalauksesta Jeesus rukoilee Getsemanessa. Frangin maalaamien yhdeksäntoista alttaritaulun joukosta löytyy toinenkin samaa aihetta esittävä, Kiikoisten kirkkoon tehty maalaus. Myös painokuvina ja postikortteina Hoffmanin taulu on laajalti levinnyt.

Kun alttaritaulun hankkimista kirkkoon suunniteltiin, olisi yhtenä mahdollisuutena ollut tilata kopio edellisen kirkon samaa aihetta esittäneestä, kirkon palossa tuhoutuneesta alttaritaulusta. Olihan sen tekijä, Magnus Enckell, maalannut taulusta toisinnon, jota säilytetään Ateneumin kokoelmissa Helsingissä. Kuitenkin alttaritaulu päätettiin tilata Frangilta. Kerrotaan, että valinnan teki kirkon rakennustoimikunnan puheenjohtajana toiminut rovasti Mikko Katila, jonka pappilan seinällä Ahtialassa oli jäljennös Hoffmanin taulusta. Kirkon vihkiäisiin maaliskuussa 1924 taulu ei vielä ehtinyt, mutta jo kesäkuussa samana vuonna se oli nykyisellä paikallaan.

Me tämän päivän savitaipalelaiset tuskin haluaisimme nykyistä taulua vaihtaa. Kertoohan se koskettavalla tavalla Herramme rukoustaistelusta Getsemanen yössä. Ankarin kamppailu näyttäisi jo olevan käyty. Vapahtajan vakavilla kasvoilla lepää tyyni rauha. - Erityisesti hiljaisella viikolla taulu puhuttelee kirkkoon saapuvaa seurakuntaa.

Taulu kertoo myöskin siitä, että Jeesus on suuri esirukoilijamme. Elämän eri tilanteissa katseensa kohti alttaria nostavaa muistutetaan: 'Kristus ...istuu Jumalan oikealla puolella ja rukoilee meidän puolestamme (Room.8:34)'. Tähän voi luottaa konfirmaatiomessuunsa tuleva nuori, samoin yhdessä alttaria kohti asteleva vihkipari. Myös surun lyömä, saa nostaa katseensa alttaritauluun ja ajatella: Minä ja poisnukkunut rakkaani olemme Vapahtajan rukouksissa. Huolten ja kiireiden keskeltä häthätää kirkkoon ehtinytkin voi rukoilevaa Herraa katsellessaan yhtyä virrentekijän sanoihin Vapahtajasta: '...hän on puolustaja, esirukoilija, eikä heikkoja, huonoja soimaa (Vk 310:6)'.