13. Avoimen taivaan alla

Avoimet portit alttarivaate verhosi alttaria jouluna 1980. Alttarilla oleva suurikokoinen faksimile-laitos vuoden 1642 Raamatusta siirrettiin vuonna 1991 seurakuntakodin alttaripöydälle. Samalla hankittiin kirkon alttarille krusifiksi.

Oli kiintoisaa keskustella tekstiilitaiteilija Laura Korpikaivo-Tammisen kanssa Savitaipaleen kirkossa syksyllä 1979 valkoisen ja punaisen alttarivaatteen hankintaa valmisteltaessa. Tähän antoi mahdollisuuden osakseni tullut kyseisenä vuonna toimintansa aloittaneen seurakunnan jumalanpalvelus- ja musiikkijohtokunnan puheenjohtajan tehtävä.

Taiteilijan mielessä oli kuva alttarista paikkana, jonka äärellä ollaan Jumalan armohoidossa. Se on kuin ikkuna taivaaseen. Kyselin, voisiko antependiumin kuvioissa käyttää hyväksi kirkon kaari-ikkunan muotoa.

Taiteilija kertoi myös saaneensa Naantalin birgittalaisluostarin nunnien valmistamia tekstiilejä tutkiessaan ajatuksen täkänäkudoksen käyttämisestä alttarivaatteen tekemisessä. Näin syntyi suunnitelma käännettävästä punavalkoisesta antependiumista.

Jo seuraavan vuoden alussa oli taiteilijalla esitettävänä kolme luonnosvaihtoehtoa antependiumiksi. Jumalanpalvelus- ja musiikkijohtokunnan esityksen mukaisesti kirkkoneuvosto päätyi Avoimet portit -nimiseen luonnokseen, jossa kaari-ikkunoiden lävitse tuikkivat ristin muotoiset tähdet. Ikkunoiden välissä kiemurtelevat köynnökset kuten kirkon kattokoristeissakin. Vaatteen yläosan ristikuviot suunnittelija toivomuksestamme muotoili apilaristeiksi. Pyhäinpäivänä 1980 tämä uusi antependium voitiin ottaa käyttöön.
Jouluaikana Avoimet portit heijastaa taivaan ja maan kohtaamista Betlehemin kedolla ja seimen äärellä. Pääsiäisaikana se muistuttaa, miten Kristusta eivät tuonelan portitkaan pidätelleet. Helluntaina, seurakunnan syntymäpäivänä, taivaan portit ovat avoinna Pyhän Hengen laskeutuessa opetuslasten ylle. Kun uuden kirkkovuoden alkaessa 1.adventtisunnuntaina kirkkoon astuva havaitsee tuomiosunnuntain violetin värin vaihtuneen alttarilla valkoiseen Avoimet portit -vaatteeseen, voi jo melkein kuulla kaiun adventtivirrestä "Avaja porttis, ovesi..."(Vk 2:1).